Želite li da omekšate svoje srce, dok čekamo ramazan?

Kada naiđete na opise raja u Kur’anu, zamislite ovo.

Zamislite da ste u Džennetu, da se divite njegovoj ljepoti, u neizmjernoj radosti, oduševljenju, u euforiji…

…kada iznenada, osetite tapšanje po ramenu.

U tom trenutku kada se okrenete, zamislite ko bi to mogao biti. 

Tvoja majka? 

Tvoj otac? 

Tvoj brat i sestra? 

Vaš supružnik? 

Tvoje dijete? 

Tvoj djed i baka? 

Tvoj rođak? 

Tvoj najbolji prijatelj? 

Voljeni, odabrani, učitelj, poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem?

Kako biste se osjećali u tom trenutku? Kako biste se osjećali da vidite osobu koja vam je značila najviše u životu, da vidite osobu koja je možda davno prije vas preselila na ahiret, i za kojom ste neprestano čeznuli? 

Kako biste se osjećali kada biste shvatili da ćete biti ovdje, sa ljudima koje volite…zauvijek?! 

Nakon svih tih godina razdvojenih u ovom životu i nakon čekanja u kaburu, I nakon Sudnjeg dana, prolaska preko sirat ćuprije, čekanja da se otvore džennetska vrata….i evo vas konačno. 

Zajedno. 

Zauvijek.

Ono što radimo danas – doprinosimo li tom ponovnom okupljanju?

Ne trebamo djelovati samo zbog želje za nagradom ili straha od kazne, iako su to motivatori. Naši izbori treba da budu ukorjenjeni u dubokoj ljubavi prema Bogu; želja za Njegovim zadovoljstvom, svijesti da je On naš Stvoritelj, naš Održavatelj, naš Zaštitnik i ljubav. Iz Svoje milosti, On nam obećava vječne živote s nekima od onih koje volimo.

A realnost je da neki od onih za koje bismo željeli da tamo  budu  neće biti (i to ako se i nama samima omogući ulaz). To je nešto što moramo prihvatiti, kao što su to prihvatili Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, i drugi poslanici prije njega.

Ne znamo u kakvom će se stanju završiti naš ili bilo čiji životi i ne znamo naša stanja na ahiretu. To je jednostavno ono što se može dogoditi, ali ga ne čini ni lakšim ni manje bolnim. Ali ta naša čežnja može pomoći u stvaranju jedinstvene veze između nas iMuhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, i ogledati se u iskrenijim molitvama upućenim Onome Koji čuje i odaziva se. 

Kada budete na sedždi, molite Allaha za ono što želite sebi i onima koje volite. Molite Ga iz dubine svog srca i dozvolite svojim suzama da se izliju pred Njim. Njegova milost nadmašuje Njegov gnjev. Njegov oprost je konstantan. Njegova ljubav je posebno dostupna za one koji je traže…

– hfz. Maryam Amir

upoznajposlanika. ba

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pratite nas

Zadnje dodano

Dnevni booster imana u vašem inboksu

Ostavite vašu email adresu i primajte kvalitetan sadržaj u vaš inbox.

Povezani članci