O projektu “Upoznaj Poslanika”

Projekat “Upoznaj Poslanika, a.s.” je nastao kao želja da se na najljepši i nalakši način predstavi Muhammed, a.s., ali da ga se prvenstveno predstavi bliskim današnjem vremenu.
Željeli smo da ga današnje društvo zavoli kao jednog od njih, da im bude jasnije, na svakodnevnim primjerima, kako je zapravo živio Poslanik, a. s., i da hadis ne bude samo neka slika prošlog vremena, već refleksija naših iskustava u kojima zaista propitujemo ispravnost i iskrenost našeg vjerovanja pitanjem: ‘A kako bi Poslanik, .a. s., reagirao u ovoj situaciji?’, jer smo uvjereni da islam nisu samo vjerski obredi već je to način življenja.
Nijedna religija danas nije toliko napadana i pogrešno shvaćena kao što je to islam, a neki od razloga su neznanje i predrasude. U vremenu brze komunikacije i prenošenja informacija, vrlo lahko se desi da steknemo pogrešno mišljenje o određenoj problematici. To se, nažalost, dešava i u pogledu islama i svih vrijednosti koje islam sa sobom nosi. Danas je islamofobija itekako raširena i ima tendenciju stalnog rasta. Sto ga je jedini cilj projekta „Upoznaj Poslanika, a.s.“, ustvari čišćenje iskrivljene slike o ovom jedinstvenom čovjeku, sa jedne strane, te dodatno učenje i istraživanje njegovog života i djela, sa druge.
Projekat je do sada imao nekoliko vrijednih aktivnosti kao što su:

  • Serijal Moj uzor. Radi se igranom serijalu od 13 epizoda koji je prvi put emitovan u mjesecu ramazanu 2021. godine. Serijal je namijenjen uglavnom mladima. Emitovan je na nekoliko TV kanala, a trenutno je postavljen na youtube kanalu Udruženja za blagostanje;
  • Postavljanje bilborda širom Bosne i Hercegovine;
  • Raspisivanje literarnog konkursa pod nazivom „Muhammed, a.s., – moj uzor“;
  • Organizacija jednodnevnih edukativnih programa pod nazivom „Dan sa Poslanikom, a.s.“;
  • Pokretanje portala upoznajposlanika.ba, sa dodatnim promotivnim aktivnostima na društvenim mrežama.
    Projekat je podržan od strane Rahma International iz Kuvajta, odnosno od Udruženja za blagostnje kao njene organizacione jedinice u Bosni i Hercegovini.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pratite nas

Zadnje dodano

Dnevni booster imana u vašem inboksu

Ostavite vašu email adresu i primajte kvalitetan sadržaj u vaš inbox.

Povezani članci