“Kada se neko od vas naljuti, neka zašuti”

“Kada se neko od vas naljuti, neka zašuti”, kaže Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem.

Ljutnja će proći.

A rane nanesene jezikom će ostati.

Nekad i cijeli život…

Drži jezik za zubima, kada te nadvladaju emocije. Jer kad emocije proključaju, razum ide u drugi plan i možeš reći svašta nešto za što ćeš se grdno kajati kad emocije splasnu. 

Prihvati da nisi privremeno u stanju da trezveno sagledaš situaciju, i da ti se često čini puno težom nego jeste. 

Ohladi se, uzmi abdest, prošetaj, obavi namaz, popričaj sa nekim. 

Riješi se te nakupljene negativne energije i vidjet ćeš kako naboj opada i kako puno ljepše i staloženije gledaš na život. 

Srdžba opija razum i donosi nepromišljene postupke i neželjene situacije. Ona uglavnom kratko traje, ali ostavlja velike posljedice, tako da dovodi do poremećaja krvotoka, podiže krvni pritisak, mijenja boju kože, disanje mijenja svoj ritam, nastaju stomačni poremećaji itd. 

Uzroci srdžbe mogu biti organskog porijekla (glad, žeđ), različite prepreke u ostvarivanju nekog cilja, izgubljena stvar, druge osobe, nesanica, nedostatak sabura, blagosti i opraštanja. Djeca i odrasli reaguju srdžbom kada ih ograničavamo u nečemu, s tim što mlađi uzrast jače manifestuje ljutnju. Intenzitet ovog osjećanja (srdžbe) kreće se od sitnih, ali čestih negodovanja do bezumnog bijesa. Istraživači su utvrdili da su uzroci čestih negodovanja prije svega drugi ljudi, njihovi postupci i njihove osobine. Ponekad se ta agresivnost ispoljava prema objektu ili osobi koja je izazvala srdžbu, ali se agresivnost često ispoljava prema drugim osobama koje nisu vezane za izvor ljutnje.

Vjernik ima pravo da se ljuti u situacijama kada se vrijeđaju i ne poštuju Allahovi propisi, jer se u takvim situacijama ljutio i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi se ljutio i njegovo lice bi promijenilo boju kada bi naišao na rušenje ugleda vjere, ili kada bi naišao na neko loše sprovođenje njenog propisa, ili nemarnosti u uspostavljanju njenih hududa (kazni ili granica). Znači, vjernik ima pravo da se ljuti samo radi Allaha i Njegovog zadovoljstva, a ne radi sebe i svojih prohtjeva. 

Lijek protiv srdžbe i ljutnje su i praštanje, sabur, samosavlađivanje, blagost i lijepo ponašanje. 

Savlađivanje srdžbe ubraja se u najbolja svojstva muslimana i muslimanki, koje Uzvišeni Allah, voli kod Svojih robova vjernika. 

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, hvalio je one koji su znali ovladati svojim osjećajima u srdžbi. Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Nije junak onaj koji u hrvanju sve obara, nego je junak onaj koji vlada sobom pri srdžbi.” (Buhari)

Ebu Zerr, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ako se neko od vas rasrdi, neka sjedne, ako ga srdžba ni tad ne napusti, neka legne!” (Buhari)

Učenjaci ovo objašnjavaju primjerom čovjeka koji stoji, jer on je, kako navode, u stanju da se osveti odmah, dok je onaj koji sjedi u lošijoj poziciji za osvetu, a onaj koji leži najmanje je spreman za osvetu.

Nedim Botić

Upoznajposlanika.ba

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pratite nas

Zadnje dodano

Dnevni booster imana u vašem inboksu

Ostavite vašu email adresu i primajte kvalitetan sadržaj u vaš inbox.

Povezani članci

Oaza u pustinji

Prošao je ovim dunjalukom i ostavio trag kakav niko nikada nije. Oporučio da poštujemo