Usrećimo li druge, naći ćemo i svoju sreću

Održan je seminar na kojem je prisustvovalo pedesetak ljudi. Iznenada je predavač odlučio uraditi jednu grupnu aktivnost. 

Donio je svakom učesniku po balon. Svaki od njih je trebalo da napiše svoje ime na balonu, a zatim su svi baloni skupljeni na jedno mjesto i odneseni u drugu sobu. Potom su prisutni odvedeni u sobu gdje su se nalazili baloni i od njih je zatraženo da nađu balon sa svojim imenom u roku od pet minuta. 

Nastao je metež dok su svi žurno tražili svoje ime na balonima, sudarali se jedni s drugima, te je nastao opšti haos. Nakon 5 minuta gotovo niko nije uspio da nađe svoj balon.

Predavač je od prisutnih zatražio da uzmu neki balon i da ga daju osobi čije je ime pisalo na njemu.  Poslije par minuta, svi su imali svoje balone u ruci.

Predavač im reče: “Isto ovako je i sa našim životima. Svi mi bezuspješno tražimo sreću ne znajući gdje je. Međutim, naša sreća leži u sreći drugih ljudi. Usrećite li druge ljude, naći ćete i vi svoju sreću. U ovome se krije tajna sretnog života.”

Islam nas uči tome da se naša sreća, naš uspjeh, naš ponos kriju u tome da drugim ljudima želimo ono što želimo i samima sebi.  

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Niko od vas neće biti istinski vjernik sve dok ne bude želio svome bratu ono što želi i sebi.”

Ovaj hadis je kod imama Ahmeda zabilježen u ovoj formi: “Čovjek ne može dostići istinski iman sve dok ljudima ne bude od dobra želio ono što želi i sebi.” 

Stoga, ukoliko želimo da načinimo pozitivnu promjenu u našoj okolini, i ukoliko želimo da osjetimo slast imana, povedimo računa o osjećajima i potrebama ljudi oko nas. Probajte i sami, učinite neki vid dobročinstva majci, supruzi, komšiji ili prijatelju, i osjetit ćete u prsima veliku sreću i ljepotu. To vam je slast istinskog imana.

Nedim Botić

Upoznajposlanika.ba

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pratite nas

Zadnje dodano

Dnevni booster imana u vašem inboksu

Ostavite vašu email adresu i primajte kvalitetan sadržaj u vaš inbox.

Povezani članci

Oaza u pustinji

Prošao je ovim dunjalukom i ostavio trag kakav niko nikada nije. Oporučio da poštujemo