Allah je svakoga od nas stvorio lijepim

„On je nebesa i Zemlju mudro stvorio, i On vam obličje daje, i likove vaše čini lijepim, i Njemu će se sve vratiti.“ Kur’an, Et-Tegabun, 3.

U ovom nam ajetu Allah poručuje da nas je oblikovao na najljepši način. 

Obratite pažnju: govoreći o nebesima i Zemlji, Uzvišeni kaže da je njih stvorio, a isto je mogao reći i za nas.  

Ali nije, promijenio je izraz i rekao je: „ve savverekum fe ahsene suverekum“. Glagol „savvere“ u arapskom se jeziku koristi u značenju oblikovanja, modeliranja nečega, i to na najljepši način.  Dakle,  Allah se ponosi s tim kako nas je lijepima stvorio i u kakvom nas je obličju kreirao. 

A znate li šta kažu nezahvalni insani: „Zašto sam toliko debeo/la, zašto sam tako mršav/a, zašto sam tako nizak/ska, zašto sam tako visok/a, zašto imam bubuljice, zašto imam ovo, zašto imam ono, zašto nisam pametan/na kao moj brat, kako to da je on bogat, a ja siromašan/na, zašto ja nemam ovo, zašto nemam ono…“

A znate li šta se dešava u našem savremenom društvu? I to širom svijeta? Kad ljudi ostare, kad im kosa počne opadati, i sijediti, kad dobiju bore, tada odlaze na plastične operacije. Cilj je toga da izgledaju kao da imaju 25 godina, ali umjesto toga izgledaju kao zombiji. Oni će vam staviti implantate kose, vašu će kožu rastegnuti, i mnoge druge stvari samo kako biste se mogli pretvarati da ste i dalje mladi. 

„…i likove vaše čini lijepim“; Allah nam poručuje: „Prihvatite sebe onakvim kakvim Sam vas stvorio. Ja mislim da ste lijepi. Zašto onda vi mislite da ste ružni? Zašto morate biti toliko nesretni s samima sobom?“

Oblikovanje spomenuto u ovom ajetu se ne odnosi samo na vanjštinu, već i na naše ličnosti, sposobnosti. 

Allah je svakom od nas dao određene vrline i snage, određene sposobnosti, određene talente. 

On je Taj Koji nam ih je dao. 

Pa kada ne cijenimo Allahov poklon nama, tad ne cijenimo niti našeg Gospodara. Znak nepoštovanja je kad vam neko nešto pokloni, da vi ne budete zahvalni na daru. A sve što mi imamo samo je poklon od Allaha. 

A ako vi ste te blagodati i dobro ne budete vidjeli i ne budete zahvalni, Allah kaže na kraju ajeta: „i Njemu će se sve vratiti“. Bez obzira cijenili vi te darove ili ne, na kraju ćete sve morati vratiti Allahu. Jer Njemu se sve vraća. 

Nouman Ali Khan

Preveo i obradio: Nedim Botić

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pratite nas

Zadnje dodano

Dnevni booster imana u vašem inboksu

Ostavite vašu email adresu i primajte kvalitetan sadržaj u vaš inbox.

Povezani članci