Kako pronaći i sačuvati prave prijatelje?

Kada razmišljamo o vjernim prijateljima, ne možemo a da ne pomislimo na Ebu Bekra, radijallahu anhu, najvjernijeg prijatelja Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. O njemu je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Nikog nisam pozvao u islam, a da nije sačekao, oklijevao i razmatrao, osim Ebu Bekra koji se nije ni dvoumio, niti oklijevao; čim sam mu spomenuo islam, odmah ga je prihvatio.“

Ovaj hadis nam na prelijep način oslikava temelje njihovog prijateljstva. 

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je toliko vjerovao Ebu Bekru, radijallahu anhu, da ga je nazvao “Es-Siddik” (Iskreni). Vjera Ebu Bekra, radijallahu anhu, bila je suviše jaka da bi je bilo šta uzdrmalo, a prijateljstvo između njega i Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, bilo je čvrsto poput stijene, što se očitovalo u mnogim prilikama kada je žrtvovao svoj imetak i vlastitu sigurnost da bi podržao Poslanikovu, sallallahu alejhi ve sellem, misiju.

Prijatelji koji se vole u ime Allaha

Dakle, ključni sastojak dobrog prijateljstva jeste ljubav u ime Allaha. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je obavjestio da će oni koji se vole u ime Allaha na Sudnjem danu biti u Njegovom hladu:

“Sedmericu će Allah na Kijametskom danu smjestiti u Svoj hlad (hlad Arša), onda kada drugog hlada neće biti: pravednog vladara, mladića koji je odrastao obožavajući Allaha, čovjeka koji u samoći spomene Allaha pa mu oči zasuze, čovjeka čije je srce vezano za džamije, dvojicu koja su se zavoljela u ime Allaha, muškarca kojeg je sebi pozvala žena od ugleda i ljepote, a on joj rekao: “Ja se zaista bojim Allaha!”, i čovjeka koji tajno dijeli sadaku tako da njegova ljevica ne zna šta je uradila desnica.”

Ovaj hadis nam ukazuje na uzvišeni status koji možemo postići dobrim prijateljstvom tokom našeg života. 

Da bi objasnio ovaj prelijepi pojam ljubavi u ime Allaha, jedan učenjak je rekao slijedeće: „Zapečatiti prijateljstvo u ime Allaha ukazuje na dužnost zasnivanja veza ispunjenih ljubavlju i povjerenjem u Njegovo ime; ovo je prijateljstvo u ime Allaha. Ovo nam također ukazuje na činjenicu da puka privrženost nije dovoljna; zaista, ono na što se ovdje misli jeste ljubav bazirana na savezništvu. Ovakva ljubav zahtijeva pomoć, podršku, uvažavanje i poštovanje. To znači biti sa onima koje volite i riječima i djelima. Odanost u ime Allaha zapravo znači voljeti Allaha i pomagati Njegovu vjeru; voljeti one koji su Mu pokorni i pomagati ih.“

Prijateljstvo je bazirano na vjeri jer vjera osobe treba biti motiv za traženje dobrih prijatelja.

Praktični savjeti za pronalazak dobrog društva

1. BUDIMO ISKRENI I ZAPOČNIMO OD SEBE!

Ključ za pronalazak dobrih prijatelja jeste iskrenost u namjerama kao i u svim djelima u islamu, te utjelovljenje karakteristika i osobina koje mi sami tražimo u dobrim prijateljima, kao što su gore navedene osobine.

2. NAPUSTIMO LOŠE PRIJATELJE!

Znam da napuštanje loših prijatelja nije lahka odluka, ali ne zaboravimo da ako napustimo nešto u ime Allaha, On će nam to nadomjestiti boljim. Ovo ne znači da trebamo potpuno napustiti prijatelje koji su štetni za našu vjeru, nego ih trebamo podstaknuti u činjenju dobrih djela, biti izvor inspiracije za njihovu promjenu i doviti Allahu da ih uputi na pravi put.

3. TRAŽIMO ČESTITE PRIJATELJE!

Ovo jedino možemo postići prisustvom okupljanjima učenih ljudi, poznatih po iskrenosti, čestitosti, pravednosti i dobrom društvu. Da bismo ojačali svoj iman, trebamo posjećivati mjesta na kojima se okupljaju dobri ljudi (npr. džamija, okupljanja na kojima se širi znanje, a dobar početak može biti i određana asocijacija muslimanskih studenata) te izbjegavati štetna mjesta.

Zapamtimo da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Primjer dobrog druga i lošeg druga je kao primjer prodavca miska i onoga koji puše u kovački mijeh; prodavac miska ili će ti ga pokloniti, ili ćeš ga od njega kupiti, ili ćeš barem od njega osjetiti lijep miris, a onaj koji puše u kovački mijeh ili će ti spaliti odjeću, ili ćeš od njega osjetiti ružan miris.“ (El-Buhari)

4. DOVIMO ALLAHU

Uvijek trebamo doviti za uputu ka dobrom prijateljstvu, i doviti da Allah nama i našim prijateljima podari sve najbolje i na dunjaluku i na ahiretu!

Dakle, to su 4 savjeta za pronalazak dobrih prijatelja koji će nam pomoći da posijemo sjeme čestitosti. Molim Allaha da budemo među vjernim prijateljima na ahiretu. Amin.

Mohamed Faris

Upoznajposlanika.ba

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pratite nas

Zadnje dodano

Dnevni booster imana u vašem inboksu

Ostavite vašu email adresu i primajte kvalitetan sadržaj u vaš inbox.

Povezani članci