Inspirisani Ebu Ejjubom el-Ensarijem

Posjetivši predivnu džamiju Eyüp u Istanbulu, nazvanu, naravno, po časnom ashabu Ebu Ejjubu el-Ensariju, čovjek ostane zapanjen spokojem tog mjesta.

Ebu Ejjub el-Ensari je primjer svima nama u odlučnosti i ambicioznosti u tome kakav želi da bude kod Allaha. Prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Zaista ćete osvojiti Konstantinopolj. Kakav će to divan vođa biti, i kakva će to divna vojska biti!’ [Ahmad, Hakim]

Uprkos tome što je imao više od 80 godina, Ebu Ejjub el-Ensari se uključio u bitke protiv Bizantinaca. Kada je umro, tražio je da bude sahranjen kod zidina Carigrada. Kao da kaže Allahu: ‘Toliko sam se trudio da budem od ljudi sa kojima si Ti zadovoljan.’

Na kratkoj udaljenosti od Ejubove džamije se, kažu, nalazi mezar ashaba Ka’ba. 

Ako je nejasno koji je to Ka’b (postoji niz ashaba koji se zovu Ka’b), neki kažu da je to bio Ka’b bin Malik. 

Ka’b bin Malik sam pripovijeda vlastitu priču, kada je izostao za vrijeme bitke kod Tebuka. Kada su se muslimani vratili, Ka’b je Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, rekao istinu – nije pokušao da opravda svoj izostanak, samo da je odugovlačio dok nije bilo prekasno. Iako je u početku bilo posljedica, na kraju je Allah objavio ajete o Njegovom prihvatanju pokajanja od Ka’ba i dvojice drugih ashaba koji su izostali.

Možda nije otišao u Tebuk, ali je stigao do vrata Istanbula. Imao je nadu u Allaha nakon svoje greške, i nije dozvolio da ga njegova greška obilježi. Nije se zaustavio na prihvatanju svoga pokajanja – želio je učiniti više za Allaha.

Lekcije za nas?

Ne dozvolite da vaše greške ili kako se osjećate prema sebi definišu ko ste kod Allaha.

Fokusirajte se na ono što On voli. Trudite se.

Kad padneš… 

Očisti prašinu.

I nastavi raditi ono što On voli.

Da idemo stopama onih koje Allah voli i koji Njega vole.

– Jinan Yousef 

upoznajposlanika.ba

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pratite nas

Zadnje dodano

Dnevni booster imana u vašem inboksu

Ostavite vašu email adresu i primajte kvalitetan sadržaj u vaš inbox.

Povezani članci