Salavati kao lijek za srce

Da li je vašem srcu potrebno izlječenje? Razmislite o tome kako se Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, osjećao kada je plakao na grobu svoje majke? Kako je bilo nikad ne poznavati svog oca? Kako se osjećao kada je kao dijete izgubio svog djeda, i amidžu kada mu je bio toliko potreban i tako ga jako volio? Kako je bilo gledati najboljeg prijatelja, svoju ljubav, svoju suprugu, kako postaje tako slaba i bolesna i odlazi na drugi svijet?

Kako je sahranio svoje sinove Kasima i Abdulaha kada su bili jako mladi? Kako je  podnosio tugu zbog smrti svoje kćeri Rukajje u najboljim godinama života u vrijeme kada su on i njegovi drugovi okusili slast uspjeha na Bedru? Kako se nosio sa gubitkom svojih kćeri Zejneb i Ummu Kulsum koje su umrle prije njega? Kako se suzdržavao da se ne požali kada je izgubio sina Ibrahima?

Kako ste se vi nosili sa rupom u svom srcu? 

Toliko nas je izgubilo svoje voljene. U vašem gubitku je veza s Muhammedom, sallallahu alejhi ve sellem; u njegovim  gubicima je veza s nama u dubini našeg vlastitog bola.

Iz Božje milosti, On nam je dao lak način da se u svakom trenutku osjećamo povezani sa našim voljenim Muhammedom, sallallahu alejhi ve sellem, i to je uže  za koje se možemo držati kada se čini da je oko nas tolika tama, kada je bilo kome drugome tako teško da razumije.

Salavati na Poslanika ﷺ nisu samo sredstvo za postizanje nagrade i oprosta. Možda nam ih je Allah dao kako bi nam pomogao da se osjećamo kao da imamo neposrednu vezu s nekim ‎ko je prošao sve vrste teškoća kada nam srce krvari.

Kada vam poteku suze, sjetite se ko je prošao kroz vaš bol i dozvolite da poveže vaše srce s njim. Usaglasite svoje srce sa svojim usnama i recite: “Allahu moj, pošalji svoj mir i blagoslov na Muhammeda”. I ti blagoslovi će vam biti vraćeni, vaši stepeni podignuti, vaši grijesi oprošteni i vaše nagrade povećane.

– hfz. Maryam Amir

upoznajposlanika.ba

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pratite nas

Zadnje dodano

Dnevni booster imana u vašem inboksu

Ostavite vašu email adresu i primajte kvalitetan sadržaj u vaš inbox.

Povezani članci