Najbolja djela su obradovati i olakšati drugom insanu

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, jedne prilike je bio veoma gladan pa je izašao na put ne bi li neko primjetio na njemu njegovu glad i pozvao ga da ga nahrani, tako su prošli Ebu Bekr i Omer, radijallahu anhum, ali nisu to primjetili. 

Ebu Hurejre kaže: ”Zatim je pored mene naišao Ebu-Kasim, sallallahu alejhi ve sellem, nasmješio se kada me je vidio, znajući šta je s mojom dušom (i srcem) i šta je na mom licu…” (Buhari)

 Kao što se da vidjeti Poslanik je odmah primjetio na licu Ebu Hurejre glad, pa ga je pozvao kod sebe i nahranio ga. Svaki musliman treba da uzme pouku iz ovog i mnogih sličnih hadisa, trebamo da nastojimo da gledamo jedni druge sa malo više pažnje i bratske ljubavi da bi mogli podjeliti sa svojom braćom radost i sreću a također i olakšati im tugu ili otkloniti probleme od njih uz Allahovu pomoć. 

Islam je došao da nas oplemeni i da na najljepši način uredi naše međusobne odnose, u nastojanju da to postignemo trebamo učiti našu vjeru i naučeno sprovoditi u praksu, također nesmijemo zaboraviti moliti Uzvišenog Allaha dovama da nas pomogne na tom putu.

Gledajući u lice druge osobe, bilo da se to radi o članovima porodice ili braći po vjeri lako se može prepoznati ljubav, radost sreća, bol, tuga ili briga putem znakova na licu. 

Da li mi danas gledamo sa pažnjom i bratskom ljubavlju u lica jedni drugima, da bismo se lakše razumjeli, pa ako je brat radostan, da tu radost podjelimo sa njim, a ako je tužan da ga oraspoložimo a ako je u brigama da pokušamo da mu pomognemo? Lijepo je rečeno da je dupla radost podijeliti radost sa nekim, a podijeljena tuga je pola tuge. 

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naš uzor i naš učitelj, vodio je brigu o ljudima oko sebe gledao je u njihova lica i shodno njihovom stanju on im je prilazio, onome koji je bio radostan dijelio je sa njim radost, tužnom je nastojao da ublaži tugu, a onome koji je imao neku potrebu, pomagao je. 

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uči nas i podstiče da obradujemo, olakšamo i pomognemo jedni drugima riječima: ”Među najbolja djela ubraja se: obradovati vjernika, ili odužiti njegov dug, ili ispuniti njegovu potrebu, ili ukloniti od njega nedaću.” (Bejheki, hadis je sahih, Sahihu Džami’a, 5897, Albani.)

Upoznajposlanika.ba

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pratite nas

Zadnje dodano

Dnevni booster imana u vašem inboksu

Ostavite vašu email adresu i primajte kvalitetan sadržaj u vaš inbox.

Povezani članci

Oaza u pustinji

Prošao je ovim dunjalukom i ostavio trag kakav niko nikada nije. Oporučio da poštujemo