Nema prednosti bijelac nad crncem – poruka iz života prvog mujezina

Zašto je toliko snažna poruka da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, imenovao Bilala ibn Rebbaha za jednog od mujezina Medine?

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, predsjednik države, imenovao je slobodnog čovjeka crne boje kože koji je nekada bio nasilno porobljen – na jedan od najvažnijih društvenih položaja – pozivača na molitvu.

To je značilo da kada su drugi ashabi, oni koji su bili crni i bijeli ili smeđe boje kože, čuli Bilalov snažan glas koji poziva na namaz, odlazili su u džamiju kao zajednica i klanjali se na taj poziv. Čuli su Bilalov glas u svojim domovima, i molili su se na taj poziv.

A oni koji bi došli u grad, oni koji nisu bili muslimani i nisu poznavali islam – vidjeli bi da je osoba koju je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, izabrao kao vidljivog predstavnika, kao lice zajednice – bio Bilal ibn Rebbah.

Bilal nije bio samo neko ko je bio ‘dobrodošao’ u džamiju. Bio je sastavni dio, bio je od ključne važnosti, bio je zajednica.

Bilala su voljeli svi ashabi. Ali, ljudi su ipak samo ljudi. Čine greške i propuste, te sa kaju i traže halala. 

Jedne prilike, zbog neke sitne prepirke, plemeniti ashab Ebu Zerr, r.a., obratio se Bilalu riječima: ”Ti, sine crnkinje!” Bilal se naljutio i Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, ispričao šta se desilo, a on Ebu Zerru reče: ”Zar da ga zbog njegove majke omalovažavaš? Ti si doista čovjek u kome još ima džahilijjeta.” (Buhari, 1/13, Muslim, br. 1661) 

U nekim predajama stoji da je Ebu Zerr, r.a., nakon ovog događaja svoje lice stavio na zemlju i od Bilala izričito zatražio ga zgazi nogama jer se grdno pokajao zbog riječi koje je rekao. 

Islam je vjera koja ljude ne klasificira niti dijeli na bijele, crne, žute ili crvene. Islamsko pravilo po ovom pitanju su riječi Uzvišenog: ”Najugledniji kod Allaha je onaj koji Ga se najviše boji…” (El-Hudžurat, 13) 

Ovog pravila se Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, držao od prvog dana svoga poslanstva, naglašavajući da ni imetak, ni položaj, ni boja kože niti porijeklo ne smiju niti mogu biti parametri po kojima će se neko cijeniti ili potcjenjivati. 

Bogobojaznost i dobra djela određuju nečiji status kod Allaha, i ništa osim toga.

upoznajposlanika.ba

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pratite nas

Zadnje dodano

Dnevni booster imana u vašem inboksu

Ostavite vašu email adresu i primajte kvalitetan sadržaj u vaš inbox.

Povezani članci

Oaza u pustinji

Prošao je ovim dunjalukom i ostavio trag kakav niko nikada nije. Oporučio da poštujemo