Pogledaj u lice svoga brata svoga da bi ga lakše razumio

Gledajući u lice druge osobe, bilo da se to radi o članovima porodice ili braći po vjeri lako se može prepoznati ljubav, radost sreća, bol, tuga ili briga putem znakova na licu. 

Da li mi danas gledamo sa pažnjom i bratskom ljubavlju u lica jedni drugima, da bismo se lakše razumijeli, pa ako je brat radostan, da tu radost podjelimo sa njim, a ako je tužan da ga oraspoložimo a ako je u brigama da pokušamo da mu pomognemo? Lijepo je rečeno da je dupla radost podijeliti radost sa nekim, a podijeljena tuga je pola tuge. 

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naš uzor i naš učitelj, vodio je brigu o ljudima oko sebe gledao je u njihova lica i shodno njihovom stanju on im je prilazio, onome koji je bio radostan dijelio je sa njim radost, tužnom je nastojao da ublaži tugu, a onome koji je imao neku potrebu, pomagao je. 

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, jedne prilike je bio veoma gladan pa je izašao na put nebi li neko primjetio na njemu njegovu glad i pozvao ga da ga nahrani, tako su prošli Ebu Bekr i Omer, radijallahu anhum, ali nisu to primjetili. 

Ebu Hurejre kaže: ”Zatim je pored mene naišao Ebu-Kasim, sallallahu alejhi ve sellem, nasmješio se kada me je vidio, znajući šta je s mojom dušom (i srcem) i šta je na mom licu…” (Buhari)

 Kao što se da vidjeti Poslanik je odmah primjetio na licu Ebu Hurejre glad, pa ga je pozvao kod sebe i nahranio ga. Svaki musliman treba da uzme pouku iz ovog i mnogih sličnih hadisa, trebamo da nastojimo da gledamo jedni druge sa malo više pažnje i bratske ljubavi da bi mogli podjeliti sa svojom braćom radost i sreću a također i olakšati im tugu ili otkloniti probleme od njih uz Allahovu pomoć. Islam je došao da nas oplemeni i da na najljepši način uredi naše međusobne odnose, u nastojanju da to postignemo trebamo učiti našu vjeru i naučeno sprovoditi u praksu, također nesmijemo zaboraviti moliti Uzvišenog Allaha dovama da nas pomogne na tom putu.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uči nas i podstiče da obradujemo, olakšamo i pomognemo jedni drugima riječima: ”Među najbolja djela ubraja se: obradovati mu’mina, ili odužiti njegov dug, ili ispuniti njegovu potrebu, ili ukloniti od njega nedaću.” (Bejheki, hadis je sahih, Sahihu Džami’a, 5897, Albani.)

Izvor: Mirsad Crnalić, Osmijeh u islamu

Za Sebil.eu pripremio: Nedim Botić

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pratite nas

Zadnje dodano

Dnevni booster imana u vašem inboksu

Ostavite vašu email adresu i primajte kvalitetan sadržaj u vaš inbox.

Povezani članci

Oaza u pustinji

Prošao je ovim dunjalukom i ostavio trag kakav niko nikada nije. Oporučio da poštujemo