Budi aktivan član društva

Ono što vas može najviše nadahnuti u vezi sa Muhammedovom, sallallahu alejhi ve sellem, ličnošću jeste ravnoteža koju je pronašao. Lahko se družio sa ljudima, izgradio snažnu mrežu prijateljstava I iznio kreativne inicijative kako bi pomogao svojoj zajednici. Ali u isto vrijeme nije se potpuno uključio u brige svakodnevnog života ili zaboravio svoju potrebu za razmišljanjem u samoći.

Prvo ćemo se osvrnuti na to kako je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, komunicirao sa svojom lokalnom zajednicom. 

591. godine trgovački grad Mekku potresao je spor. Istaknuti lokalni biznismen po imenu al-As ibn Vail prevario je jemenskog trgovca sa robom, a da je nije platio pa su stanovnici Jemena zamolili čelnike Mekke da intervenišu.

Lokalni čelnici otišli su u kuću al-Asa i obavezali ga da im da novac koji je dugovao. Da bi spriječili da se takve nepravde ponove i naštete ekonomiji zasnovanoj na trgovini Mekke, gradski čelnici postigli su sporazum poznat kao ‘Sporazum vrlih’ : pakt za zaštitu poštenih komercijalnih transakcija, čak i za trgovce koji poput jemenskog trgovca nisu imali lokalna plemena da ih zaštite. 

Iako je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, imao samo 21 godinu, pridružio se starijim uglednicima uglednicima koji su se sastali u kući Abdullaha ibn Džud’ana, istaknutog plemenskog starješine, kako bi formirali pakt. Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je bio tamo ne samo kao posmatrač, već je bio glasni pristalica pakta.

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, će se prisjetiti ovog događaja desetljećima kasnije, rekavši: “Bio sam svjedok pakta u kući Abdullaha ibn Džud’ana na koji bih, da sam bio pozvan u vrijeme islama, pristao.”

Lekcija je ovoga je baviti se problemima u vašoj zajednici i igrati pozitivnu ulogu u njenom razvoju, bez obzira na vašu dob i prirodu vašeg doprinosa. Umjesto da mislite da ste možda premladi da nešto promijenite, izgradite svoju ličnost i naći ćete se među starijim uglednicima. 

Dr. Hišam Al-Avadi

Upoznajposlanika.ba

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pratite nas

Zadnje dodano

Dnevni booster imana u vašem inboksu

Ostavite vašu email adresu i primajte kvalitetan sadržaj u vaš inbox.

Povezani članci