Vjera zabranjuje zlostavljanje i maltretiranje djece

I kada živa sahranjena djevojčica bude upitana, zbog kakve krivice je umorena?” (Kur’an, Tekvir, 8-9-)

Ova strahovita scena opisana u Kur’anu opisuje jedan od najstrašnijih načina zlostavljanja i ubijanja djece poznat ljudskom umu. Predislamski Arapi su se stidjeli imati žensku djecu, pa su ih zakopavali žive čim bi došle na svijet. Istrgli bi ih iz ruku njihovih majki i hladnokrvno ponijeli ka hladnom, već pripremljenom mezaru. 

Živimo u XXI vijeku, i čovjek bi pomislio da su ovakve gnusne scene daleko iza nas. Nažalost, zlostavljanje djece (i žena) je pojava koja više nije rijetkost kod nas, čemu smo nažalost svjedoci i proteklih dana. 

Musliman ima vjersku i moralnu obavezu da kaže STOP nasilju nad djecom i ženama u svakom obliku, posebno jer ga tome uči njegova plemenita vjera, Kur’an i sunnet Muhammeda, s.a.v.s.

Islam je posebnu pažnju posvetio ispravljanju ovih strahovitih nedjela, davši ženama i djeci pravo na život, slobodu, imetak i obrazovanje. Čitavo jedno kur’ansko poglavlje je nazvano „Žene“ kako bi se muškarcima jasno dalo do znanja da s ženama ne mogu više postupati nehumano ako vjeruju u Allaha i Njegovog Poslanika, a.s. 

Kur’an veliku pažnju posvećuje i odnosu djece i roditelja, savjetujući mlade da pripaze svoje časne majke i očeve:  „Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: “Uh!” – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: “Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!“ (El-Isra, 23-24.)

Ovaj ajet pored nosi veliki savjet i za roditelje. Allah, dž.š. navodi da su djeca čestitih ljudi upamtila dobročinstvo i njegu koju su im roditelji posvećivali dok su bila mala, pa se iz zahvalnosti Allahu, dž.š.., žele njima odužiti lijepim odnosom na ovom svijetu i činjenjem dovom. 

Allah, dž.š., opisuje dobre roditelje kao one koji njeguju djecu, a ne koji nanose zulum ili zlostavljaju dijete koje im je dano kao emanet od Allaha. Takođe, ovdje se spominje detalj koji je jako bitan. Dijete je sve do odrastanja pamtilo lijepo ponašanje svojih roditelja, spomenuvši to Allahu, riječima: „Oni su mene kad sam bio dijete njegovali“. Ovo je u skladu s savremenim pedagoškim i psihološkim otkrićima koja kažu da na razvoj djetetova ličnosti presudan utjecaj ima ponašanje roditelja. Kao što dijete čitav život pamti dobro ophođenje, tako pamti i loš tretman i zlostavljanje od roditelja, pa i nastavnika i školskih kolega. 

Na taj način islam traži obostrano poštovanje, da djeca poštuju starije, ali i da roditelji vole i njeguju svoju djecu. Divno je to pojasnio naš Muhammed, a.s., rekavši: „”Nije od nas onaj ko nije milostiv prema mlađima i ko ne poštuje starije!”  

Islam zabranjuje ismijavanje drugih, zabranjuje nadijevanje ružnih nadimaka, potvaranje, iznošenje neistina, fizičko uznemiravanje, a što se sve svrstava u oblike zlostavljanja i mobbinga. Ova zabrana posebno dobija na težini ako je zulum usmjeren prema slabima, djecama i ženama: 

Nasilje nad djecom nema mjesta u islamu! 

Muhammed, a.s., kaže da nije od nas onaj ko nema milosti prema djeci, a kakav li je tek status onoga ko djecu maltretira, tuče ili zlostavlja. Teško li se njima od Allahove srdžbe.

Kur’an je upozorio na činjenje nepravde prema bilo kojem stvorenju, podstakao na ispunjavanje obećanja i izvršenje materijalnih obaveza prema ženama i djeci, na zabranu nanošenja štete makar koliko zrno gorušice i na dobročinstvo i pomaganje drugih, posebno slabima, siromasima, jetimima, djeci, ženama. 

Za činjenje dobra i klonjenje nasilja Allah, dž.š., obećava velike nagrade vjernicama i vjernicima:  „Muslimanima i muslimankama, i vjernicima i vjernicama, i poslušnim muškarcima i poslušnim ženama, i iskrenim muškarcima i iskrenim ženama, i strpljivim muškarcima i strpljivim ženama, i poniznim muškarcima i poniznim ženama, i muškarcima koji dijele zekat i ženama koje dijele zekat i muškarcima koji poste i ženama koje poste, i muškarcima koji o svojim stidnim mjestima vode brigu i ženama koje o svojim stidnim mjestima vode brigu, i muškarcima koji često spominju Allaha i ženama koje često spominju Allaha, – Allah je, doista, za sve njih oprost i veliku nagradu pripremio….“ (Kur’an, El-Ahzab, 35.)

 Nedim Botić

Upoznajposlanika.ba

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pratite nas

Zadnje dodano

Dnevni booster imana u vašem inboksu

Ostavite vašu email adresu i primajte kvalitetan sadržaj u vaš inbox.

Povezani članci